Till jul är det dags att ta fram de gamla recepten som gör att det blir "jul". På herrgården pågår den eviga diskussionen om laxen ska gravas med gin eller cognac. Det är naturligtvis ett I-landsproblem, men ska man ändå laga sin mat kan man väl ta det på allvar i stunden? En annan fråga som är värd att ha ett forskningsprojekt runt är hur länge den gammaldags peppartårtan ska gräddas. Ska den vara lös i konturen på gränsen till klibbig? Eller precis ha nått en perfekt stadga och blivit litet "sandig" i konsistensen? Ska det vara hemkokt lingonsylt i smeten eller vällagrad hallonsylt passerad genom finmaskig sil?  Receptet finns här nedan så prova vad du tycker blir bäst.

Gammaldags peppartårta
2 ägg
2 dl farinsocker
1 1/2 dl fil eller yoghurt
1 tsk ingefära
1/2 tsk malen nejlika
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör
1/2 dl lingonsylt
----
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Rör fil, sylt och smält smör i äggsmeten. Blanda till sist i mjölblandningen. Rör så litet som möjligt när mjölet tillsatts annars blir kakan seg och trist. 
Häll smeten i smord och mjölad 1 1/2-litersform och placera den nederst i ugnen. Grädda i ca 40 minuter.

 

GRATINERADE OSTRON
Här har vi det ultimata helgreceptet, funkar både på jul och nyår. Kanske inte perfekt för midsommar däremot, det är ju ingen typisk högtid för skaldjur.
Det är egentligen ett klassiskt recept som återfinns i
olika varianter t ex i kokböcker av Tore Wretman. Värt att prova för den som "inte gillar ostron" eftersom det händer att man plötsligt gör det efter att ha testat dessa.

4 port
24 ostron
4 finhackade shallottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
200 g färsk spenat
1 msk smör
2 dl riven Västerbottensost
Tabasco

-
Sätt ugnen på grill (250-300 grader). Fräs lök och vitlök i oljan. Häll på vinet och låt koka i ett par minuter. Tillsätt grädde och koka ett par minuter till. Dela ostronen och skär loss dem från skalen. Häll vätskan från skalen i gräddsåsen. Placera underdelen av skalen på en plåt med ett lager grovsalt eller tillknölad aluminiumfolie. Fräs spenaten i smöret och lägg några blad och ett ostron i varje skal. Häll på gräddsås och en eller ett par droppar Tabasco och strö slutligen över riven ost. Sätt in plåten högt upp i ugnen och gratinera tills de får en gyllene färg, 4-5 min. Servera direkt!

Vintips:
Champagne, 
Chassagne-Montrachet
eller
Puligny-Montrachet
 

Ett bra sätt att tillaga sparris

Färsk grön sparris blir - precis som vit sparris - godast om man skalar den innan tillagningen. Skala 
försiktigt med sparrisskalare, vänd sparrisen i olivolja, salt och peppar och grilla den i några minuter beroende på tjocklek. Ät genast!